MIÉRT VESZÉLYES A SOVÁNYSÁG?

Ki számít soványnak? Miért veszélyes az ilyen állapot ? Hogyan jut el valaki ide? Először is nézzük meg mit jelent az a szó, hogy sovány?!

A wikiszótár.hu szerint : Kevés vagy semmilyen zsírt nem tartalmazó állapot!
Azért gondoltam, hogy írok erről a témáról,mert mostanában egyre többet találkozok olyan lányokkal és fiúkkal,akik kórosan soványak. A fenti fogalom pedig pontosan rájuk illik. Számolják a kalóriákat ,nem esznek és akár komoly erőt és energiát igénylő sportot is folytatnak,mindezt azért ,hogy csinosak legyenek. Sajnos azonban már nem azok, hanem soványak!

Amikor ránézel egy sovány emberre kicsi az esélye, hogy az egészség fog az eszedbe jutni. Talán azért ,mert az ilyen állapot nem is egészséges. Sokan és én is felhívom a figyelmet az elhízásból eredő egészségügyi problémák kialakulására, de a másik végletről is beszélni kell, hiszen ez is komoly gondokat okozhat!

A testünk az egyensúlyra törekszik és ha a mérleg nyelve elbillen valamilyen irányba az nem ideális neki. Gondolj csak bele, így van ez az élet többi területén is.

Ki számít soványnak?

 • Szerintem az,akinek a testzsír százaléka olyan alacsony, hogy a bőr alatti zsír réteg eltűnt. Nézz meg egy fittness vagy testépítő versenyre felkészült versenyzőt a versenyt megelőző napokban vagy a verseny napján. Természetesen semmilyen sportot és sportolót nem akarok megsérteni. Ezt a példát csupán szemléltetésként hoztam fel. Miért veszélyes az ilyen állapot ?
 • A szervezetünknek szüksége van zsírra, hiszen energiát ad, védi a szerveinket a behatásoktól, raktároz, bizonyos tápanyagok oldódását segíti elő és egyes hormonok optimális termelésében is szerepet játszik. Ebből az következik,ha a zsírból hiány van akkor a fent felsorolt élettanilag pozitív hatásait sem tudja kifejteni.
 • Nőknél megszűnhet a menstruáció
 • Enervált a test és ha nincs energia akkor lassul a reakcióidő, feszültebbek vagyunk, romlik a probléma megoldó képességünk.
 • A bőr hamarabb öregszik
 • Kihullik a haj
 • Csökken a libidó
 • Meddőséget is okozhat
 • Depresszióhoz is vezethet

  Számtalan negatív hatása van a soványságnak még a felsoroltak mellett mind a testre mind a személyiségünkre. A soványság nem csak közvetlenül fejti ki a hatását,hanem közvetetten is rombol.
  Hogyan jut el valaki ide?
  Okozhatja valamilyen étellel szembeni érzékenység ( érdemes kivizsgálni orvos által ) Kiválthatja valamely hormonunk nem ideális termelődése (ezt is javasolt orvos által kivizsgálni )
  Valaki leértékel. Nos ez azért veszélyes ,mert ez elég észrevehetetlen. Egy „jó barát, egy aranyos kolléga, egy tanár, egy kedves rokon, szóval bárki ,aki csak a javadat akarja „ mond pár neked célzott mondatot. „Szépen kikerekedtél! Milyen jól áll, hogy híztál, felszedtél pár kilót pedig olyan jól állt neked amikor sovány voltál, stb… Szóval lekövérez és valójában azt mondja, hogy dagadt vagy!!! Persze nem nyíltan,hanem kedvesen! Ezek a mondatok pedig a húsodig hatolnak és te már a tükör előtt nézegeted magad, hogy tényleg igaza lehet.” Meghíztam, gyorsan le kell fogyjak, újra sovány akarok lenni!” Sajnos ezzel az a gond, hogy valószínüleg nincs semmi gond az alakoddal és ezek után soha nem leszel elégedett. Ez a fránya gondolat amit akkor beléd ültettek mindig ott fogja neked suttogni, hogy még mindig nem vagy elég sovány!

  A közösségi média olyan embereket bálványoz,akik az év 365 napjából 365 napon keresztül TÖKÉLETES formában tud lenni. Emellett sikeres anya,apa,sportoló, üzletember-asszony, bla bla bla. Hát persze, hogy ez nincs így és ez egy hatalmas kamu. Egy illúzió !!!! Sajnos sokan mégis elhiszik amit a képeken látnak és ehhez hasonlítják magukat. Valójában ez is egy leértékelés feléd! A közösségi média azt sugallja, hogy akkor vagy valaki ,trendi,menő ha így nézel ki, így élsz. Egyébként egy senki vagy! Nos ez egy nagy nagy HAZUGSÁG!
  Az egészséges test se nem elhízott se nem sovány. Az kicsattan az energiától és látszik a személyen is hogy rendben van mentálisan, nem csak egy fotó erejéig! Ehhez pedig értékes minőségi tápanyagokra van szükséged!

„Én úgy lógok ki a sorból, hogy nem állok be!”

Minden fogyókúra, a hűtőszekrény nyitogatásával kezdődik…
15 éve azért fejlesztem magam, hogy a mindennapi táplálkozásaink élvezhetőek legyenek.

Meg kell értened, NE FOGYÓKÚRÁZZ!
Válts életformát, élj egészségesen, lakj jól, az étkezéseid alkalmával használj minőségi alapanyagokat.

Nem minden élelmiszer táplálék, de minden táplálék élelmiszer. Ennek az elvnek mentén élem az életem, és készítem el az emberek kedvenc ételeinek egészséges verzióját!

Tarts velem, irány az egészséges ételek világa!