MIÉRT VESZÉLYES AZ, HA GLUTÉNMENTESNEK NEVEZNEK EGY ÉTELT, AMI OLYAN HELYEN KÉSZÜL, AHOL VAN GLUTÉNOS TERMÉK IS?!

Te gluténérzékeny vagy? Voltál már rosszul gluténmentes ételtől? Kíváncsi vagy rá, hogy hogyan történhetett ez meg?

Nos, úgy gondolom, hogy erről a témáról mindenképp kell írjak nektek, mert ha ezzel valaki, aki gluténérzékeny, vagy az a hely, amely „gluténmentes” termékeket forgalmaz nincs tisztában, akkor bele futhat egy olyan problémába, ami akár a saját egészségét vagy a hely működését is fenyegetheti.

Az egyik héten Budapesten voltunk, és az egész napos menetelés közben megéheztem. Mondtam is a férjemnek, hogy keressünk valami helyet, ahol én is tudok enni, hiszen aki ismer az jól tudja, hogy gluténérzékeny vagyok. És nem olyan „divatból nem eszek glutént” fajta vagyok, hanem az, akinek komoly gondot okoz, ha a szervezetébe glutén kerül. Amikor nem ügyelek alaposan arra, hogy valóban nem tartalmaz glutént az ételem, akkor az alábbi tüneteket produkálom:

 • hasmenés
 • puffadás
 • bőrviszketés
 • enerváltság
 • diszkomfort érzés
 • rosszkedv.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljem a neten elkezdtem keresgélni olyan szavakkal, hogy gluténmentes, étel, étterem stb. Számtalan opciót kidobott a net… Tényleg jobbnál jobb helyek vannak, amik garantálják azt, hogy a náluk elkészített étel nem találkozik semmilyen más szennyeződéssel vagy esetleg gluténnal.

Ki is választottuk az egyik ilyen helyet, ahol a gluténon kívül garantáltan laktóz- és cukormentesek voltak az ételek. Itt azért már egy picit szűkült a szortiment, de sikerült egy jót ennünk. és ami még fontosabb, hogy valóban nem tapasztaltam magamon a fent felsorolt tüneteket.

Ezen felbátorodva, hogy néha nem nekem kell a pult mögött állnom és nekem is készítenek egy finom ételt - Nyíregyházán is felütöttem a netet, hogy akkor eszek valami gluténmenteset a saját városomban is.

Bőven dobott ki éttermeket, helyeket ahol gluténmentes pizzát, hamburgert, süteményeket, ételeket kínáltak.
Azért egy picit gyanús volt ez nekem, hogy a gluténmentes menük mellet volt számtalan gluténnal felturbózott ételük.
Ugye azért az mindenki számára egyértelmű, ha ott készíted a „gluténmentes” ételedet, ahol a sima gluténost, akkor esetleg még az is előfordul, hogy olyan eszközöket használsz, ami találkozott gluténnal. Vagy esetleg a fűszereket nem vizsgálod át alaposan, és az is tartalmaz némi glutént akkor kizárt, hogy te gluténmentes ételt egyél és ne legyél rosszul.
Természetesen tudok olyan cukrászdát, ahol egy erre elkülönített helységben, erre a célra használt eszközökkel és alapanyagokkal készítenek süteményeket, majd egy teljesen elzárt és elkülönített pultban szolgálják fel. Ezt így teljesen ok is! Ügyesen csinálják ezt!

Megadtam az esélyt azért az általam kiválasztott helynek és felhívtam őket, hogy egy-két dolgot megtudjak! Erre neked is érdemes figyelned a jövőben, és te is meg tudod ezeket kérdezni!
Felhívtam egy helyet, ami pizzéria, hamburgerező és étterem volt.

Megkérdeztem: Van gluténmentes ételük?
Válasz: Igen van!
Kérdés: Van sima hagyományos ételük?
Válasz: Igen van (ez már gyanús)
Kérdés: Milyen lisztből van a zsemle?
Válasz: Kis kommunikációs késéssel: hát gluténmentes
Kérdés: Mégis milyen gluténmentes lisztből ?
Válasz: Nem tudja pontosan, de megkérdezi a szakácsot
Itt mondtam, hogy oké, elhiszem, de még lenne pár kérdésem
Kérdés: Elkülönített helyen készítik a gluténmentes ételeket, vagy ugyanott, ahol a simákat?
Válasz: Ugyanott (ebben az esetben már nem lehet gluténmentes az étel)
Kérdés: Meg tudják-e oldani, hogy ezt más helyiségben csinálják ?
Válasz: Sajnos nem
Mondtam, hogy ez nekem fontos lenne, mert extrémen érzékeny vagyok!
Kérdés: Milyen eszközökkel készítik el az ételt?
Válasz: Kissé már idegesen, a konyhában található eszközökkel és gépeken, pl kemencében!

Megköszöntem a felvilágosítást és letettem a telefont!

Ezek után még felhívtam 2 helyet, ahol azt reklámozzák, hogy gluténmentes ételt készítenek, és hasonló kérdéseket tettem fel! Hasonló válaszokkal találkoztam! Picit csalódott és dühös voltam!

Csalódott voltam, mert rákészültem, hogy eszek valami finomat, és ez meghiúsult. Dühös pedig azért voltam, mert ha megbízok ezekben a helyekben és eszek ott valamit, akkor sajnos bőven jutott volna glutén a szervezetembe, még ha nem is közvetlenül az ételből (bár arra se mernék mérget venni), hanem közvetettem a konyhából az eszközökről, más ételekről, és akkor nagy bajba kerültem volna!

Hahó, ez nem játék! A másik ember egészségével felelőtlenül bánni egy súlyos dolog!

Értem én, hogy a profit motivál mindenkit, de csak a profitért azt hirdetni, hogy gluténmentes ételeink vannak és ehhez nem biztosítani a feltételeket - az nem csak hiba, hanem veszélyes is!
Egy étel, egy sütemény, egy péksütemény, egy hamburger, egy pizza csak abban az esetben mondható gluténmentesnek, ha…

 • az alapanyagok - amikből készül - nem tartalmaz glutént
 • a fűszerekben sem található glutén
 • amiben felszolgálják vagy tárolják nem találkozott gluténnal vagy más glutént tartalmazó termékkel
 • az eszközök, amikkel készítik nem találkoztak gluténnal
 • a helyiség, ahol készítik, szintén nem találkozott gluténnal vagy más glutént tartalmazó termékkel!

Ha ezek közül a feltételek közül akár egy is van, amelyik nem állja meg a helyét, akkor az a termék nem nevezhető gluténmentesnek!

Természetesen érkezek még ebben a témában újabb működőképes nézőpontokkal! Addig látogass el hozzám Nyíregyháza első Gluténmentes és egészséges Street food éttermébe, a Gladiátor Bistróba, ahol elkészítem kedvenc mentes ételedet!

„Én úgy lógok ki a sorból, hogy nem állok be!”

Minden fogyókúra a hűtőszekrény nyitogatásával kezdődik… 15 éve azért fejlesztem magam, hogy a mindennapi táplálkozásaink élvezhető legyenek.

Meg kell értened, NE FOGYÓKÚRÁZZ! Válts életformát, élj egészségesen, lakj jól, az étkezéseid alkalmával használj minőségi alapanyagokat.

Nem minden élelmiszer táplálék, de minden táplálék élelmiszer. Ennek az elvnek mentén élem az életem, és készítem el az emberek kedvenc ételeinek egészséges verzióját!

Tarts velem, irány az egészséges ételek világa!

Puszi!
Rami
A mentes ételek specialistája