MIÉRT ÉRDEMES RENDSZERESEN SÜTŐTÖKÖT FOGYASZTANI?

Miket tartalmaz a sütőtök? Miért érdemes fogyasztani? Milyen betegségek megelőzésében segíthet?

Az utóbbi pár hétben azt vettem észre, hogy sok vendégem, ismerősöm lebetegedett. Megfáztak, taknyosak, köhögnek… A minap egy gyógyszertár mellett mentem el és hosszú kígyózó sorokban álltak előtte a nem éppen az egészségtől szétcsattanó emberek.

Nem tudunk olyan életet élni, hogy elzárjuk magunkat a vírusoktól és az emberektől, hiszen az nem igazán életszerű. Azt viszont meg tudjuk tenni, hogy megerősítjük a szervezetünket, és ellenállóvá tesszük a betegségekkel szemben! Persze sokszor szoktam hallani azt is, hogy az egészséges élet az drága! Kérdezem én: a gyógyszer az olcsó? A cigi vagy az alkohol az olcsó, vagy ingyen adják esetleg?

Az, hogy egészségesen élünk - pusztán egy elhatározás, egy döntés kérdése. Amikor ezt meghoztuk, apró lépésekkel el tudunk indulni ebbe az irányba. Azért írom a blogot, hogy nézőpontokat, tudást adjak nektek, amivel megtehetitek az első lépéseket… Ma már karnyújtásnyira vannak tőlünk azok az élelmiszerek, amelyek fitt formába hoznak bennünket, csak nem tudunk az élettanilag kimagasló hatásukról. Van, akinek az egészég a fontos, és van, akinek az, hogy csinos legyen. Aki egészséges - az jó eséllyel csinos is. Aki csinos – az viszont nem feltétlenül egészséges!

Szeretném nektek bemutatni az általam nagyon kedvelt növényt, a sütőtököt!

Mit tartalmaz?
Szénhidrát tartalma: 16 g / 100 g
Fehérje tartalma 1 g / 100 g
Zsír: elenyésző, viszont a magja 40 % zsírt tartalmaz (és én például imádom a tökmagot)
Ezek alapján érdemes napközben fogyasztani, mintsem estére.
A vitamin-, antoxidáns- és ásványianyag tartalma viszont figyelemre méltó.
A-vitamin: 7385 NE
alfa-karotin 515 mcg
béta-karotin 3100 mcg
béta-kriptoxantin 2145 mcg
lutein + zeaxantin 1500 mcg
Ezek a mennyiségek a napi szükséglet körülbelül 150%-a!
C-vitami: 25 mg
E-vitamin: 1,1 mgn
B2- és B6-vitamin: 0,1 mg-ot
B3-vitamin: 0,6 mg
folsav: 16 mcg
pantoténsav: 0,3 mg
kálium: 340 mg
foszfor: 44 mg
vas: 0,8 mg
réz és mangán: 0,1 mg
nátrium: 1 mg

Ezt végig olvasva láthatjátok, hogy egy multivitamin és ásványi anyag készítménnyel is felér.
Az már mindenki számára ismeretes, hogy az ilyen készítmények erősíthetik az immunrendszerünket, és segíthetnek akár a daganatos betegségek megelőzésében. Az egészségeddel már most érdemes elkezdened foglalkoznod, és megelőzni a problémát. Ne legyenek illúzióid, hogy te nem fogsz megbetegedni, ha nem teszel semmit az egészséged megóvása érdekében!