MI A GOND A MUNKAERŐ PIACON?

Te is nehezen találsz munkát? Esetleg úgy látod kevés a jó munka erő ? Ismersz olyat ,akit érint valamelyik oldal?!

Nos úgy gondolom erről írnom kell,hiszen ez egy olyan téma,ami ha rendben van akkor az ember jól érzi magát és egészséges,ha pedig gondba van akkor rossz lesz a kedve és hamar megbetegszik!
Ez pedig a munkaerő piac,az elvégzett munka és a jól megérdemelt fizetés! Úgy gondolom, hogy tudok objektív véleményt formálni, hiszen mai napig mindkét oldalt erősítem.

Egyre többször találkozok a munkavállalók oldaláról azzal,hogy nincs munka,nem hívják vissza az állásinterjúra ,kiszúrják a szemét egy kis alamizsnával vagy éppen be se jelentik és feketén dolgoztatják… A munka adók oldaláról pedig azokat hallom vissza, hogy nincs ember,az aki van az dilettáns,a dolgozó nem vállalja a felelőséget a tetteiért,visszafelesel,állandóan táppénzen van,hazudik,nem végzi el a feladatát,de a markát tartja, vagy elégedetlenkedik és a kollégáit lázítja a cég ellen… Nézzük meg mi az ami történik egy álláskereső szemszögéből! Érdemes tudni mit akar,mennyit ér a tudása és mik a jövőbeli elképzelései. Ha ez nincs meg akkor érdemes ezeket letisztázni. Amikor ez megvan akkor be tudja lőni, hol akar dolgozni és mennyiért!

Érdemes minél több ilyen helyre beadni az önéletrajzot,így több az esély,hogy valahova vissza hívják.

Ugye elérkeztünk az önéletrajzhoz,amivel a munka adó először találkozik. Ez az első szűrő,amin át kell menned. Ennek olyannak kell lennie, hogy a munka adó lássa azt az óriási szándékot, hogy dolgozni akarsz. A fotódon a legszebb mosolyodat vedd elő és legyél rajta tényleg megnyerő!

Írd le mennyire fontos neked a munka és ezt te bebizonyítod,hogy a cég termelő embere leszel,aki maradéktalanul elvégzi a feladatát! Leírhatod, hogy pályakezdő vagy de cserébe tele vagy ambícióval és szomjazol arra, hogy tanulhass és termelhess a posztodon,nem úgy mint azok akik már régi motorosok a szakmában és igencsak kiégtek! Érdemes rendbe rakni a közösségi felületeid posztjait és fotóit,mert arra a munka adód is rá tud nézni és az elég őszinte tud lenni,arról, hogyan látod valóban a világot! Így érdemes magadnak megtartani vallási,politikai,faji vagy bármilyen szélsőséges nézeteidet és azokat a fotókat is diszkréten kezeld,ahol kozmikus lerészegedéseidet örökítették meg. A lányok csücsörítős,bokáig érő dekoltázsos fotói sem éppen nyerők egy konzervatív melóhoz.

Ha esetleg megcsörög a telefonod egy ismeretlen számról,akkor azt próbáld meg felvenni és kedvesen –vidáman beleszólni,nem pedig úgy, hogy „igen tessék mit akar” azaz minek hívsz fel gondolattal. A telefon lesz a 3. rosta. Itt ha a munka adó ad egy időpontot, hogy menj el hozzá egy személyes találkozóra akkor ne kezdj alkudozni,hanem oldd meg,mert nem lesz több esélyed.

Ha esetleg nem tudod felvenni a telefont,akkor hívd vissza a számot! Elérkezett a 4. rosta a személyes találkozó, ahol ha jól szerepelsz akkor tiéd a munka,ha nem akkor várhatod, hogy vissza hívnak. Nem fognak! Íme amire érdemes figyelned !

 1. A találkozóra pontosan érkezz. Se nem hamarabb se nem később,hanem pontosan.
 2. Ápoltan,tisztán,dekoratívan érkezz. Az enyhe visszafogottság jól jön,de ne légy túl visszafogott sem. Persze ha Strippernek a jelentkezel,akkor oda illően készülj.
 3. Na használj semmilyen intenzív illatanyagot. Az a legjobb ha semmi nincs rajtad. Lehet a te parfümöd pont irritálja a munka adót!
 4. Ha cigizel is ne érkezz a meghallgatásra cigi szaggal!
 5. Kipihenten és jól tápláltan menj el a találkozóra. Ez azért fontos,mert ha ez pipa,akkor sokkal jobb lesz a kedved,ami át fog jönni a szemben ülőnek is.
 6. Nézz utána a kézfogás etikettjének és ezt gyakorold be hogy ki az aki elsőnek nyújtja a kezét és mutatkozik be. Ezt kevesen tudják,de aki tudja az profizmust sugall…
 7. Figyelmesen hallgasd végig a munkaadót és ne vágj a szavába és nézz kedvesen a szemébe!
 8. Ha ő tesz fel kérdéseket,akkor arra nehogy azt mond, hogy nem tudod vagy hogy most meg vagy ijedve és nem tudsz válaszolni…ez nem túl profi!
 9. Készülj fel várható kérdésekre!
  Amit kérdezhetnek tőled : Miért akarsz itt dolgozni ? Mit tudsz a cégről ? Mik a céljaid? Mi a motivációd,amiért munkát keresel? Hol dolgoztál ? Mennyi a fizetési igényed? stb. A válaszaiddal tudod meggyőzni a szemben ülőt, hogy ő téged válasszon. Ezt dolgozd ki de alaposan. Azzal sincs gond ha ezt nem kérdezik meg tőled,mert ezt te is nyugodtan elmondhatod, hogy ezek a számodra fontos dolgok és te ezért akarsz itt dolgozni…
 10. Mindig legyél őszinte,mert a hazugság mindig kiderül.
 11. Győzd meg és bizonyítsd be a munka adónak, hogy te tényleg akarod a munkát,de nehogy elkezdj könyörögni vagy erőszakoskodni. Vedd fel azt a nézőpontot, hogy a munka adónak olyan emberekre van szüksége akik termelnek,fejlődnek,önállóan végzik a munkát és ha hibáznak nem akarnak kibújni a felelősség alól,hanem azért vállalják a következményeket,őszinték,pontosak,megbízhatóak és elfogadják a vezetőség döntéseit…mindenki ilyen kollégákra vágyik. Ha ezt szépen csomagolod az interjún és ezt a képet alakítod ki magadról,akkor a munka adódnak valóban nagy kreténnek kell lennie ha nem vesz fel. Igazából akkor ez nem a te helyed!
 12. Nagyon fontos, hogy amit állítasz magadról az úgy is legyen és azt most és a jövőben is tudd teljesíteni!

Amikor egy cégvezető azt látja, hogy a kollégája termel és pénzt keres neki ráadásul időt is spórol,azt a fizetésben is jutalmazni fogja. Addig amíg viszont nem bizonyítottál ne rugaszkodj el a fizetési igényeiddel! Nos,ha ezekre oda figyelsz és kidolgozod,betartod akkor hidd el nekem könnyen fogsz jó munkát kapni. A kitartásod meg fog térülni!

Légy győztes a hétköznapok csatáiban!
Bodnár Ákos