Mi a franc az őszi depresszió?!

Mi a franc az őszi depresszió?!
Mi ez az új divathóbort, amit őszi depressziónak hívnak? Egyébként mi maga a depresszió, mi köze az őszhöz, és mi a leghatékonyabb kezelési módja? Nézzük!

Ez mi ez?!
Valamelyik este bambultam tévé előtt, kapcsolgattam az üresebbnél üresebb csatornákat. Már majdnem kikapcsolatam, ami
kor megakadt a figyelmem egy műsoron, ahol a téma az őszi depresszió volt.

„Szakértőket” és celebecskéket kérdeztek meg, hogy ők, hogyan vészelik át ezt a komoly betegséget… Hogy mi van? Komoly betegség? Mi köze az ember hangulatának az őszhöz?

De mit is jelent a “depresszió”?

A wikiszotar.hu szerint:

“A REMÉNYTELENSÉG LELKIÁLLAPOTA, amelyet boldogtalanság, levertség, nagyfokú lehangoltság, búskomorság jellemez”
A német, depression szóból származik, ami elnyomást jelent.

Őszi reménytelenség? Ez valami vicc?!

Depresszió kicsit másképp
Fontos kiemelnem, hogy nem azt mondom, hogy az embereknek nincs oka szomorkodni. Az élet néha igen kemény tud lenni, ami nem spórol a pofonok osztogatásával.

De a depresszió nem betegség, hanem egy életszerű társadalmi probléma, aminek két forrása van:

Túl kevés probléma. A “kutya is jó dolgában vész meg”. Amikor nincs elég probléma, megoldandó feladat, akkor az ember elkezdi magát szarul érezni, mert hihetetlenül unatkozik. Ilyenkor a meglévőket fogja felnagyítani, hogy legyen mit csinálni. Depressziós lesz! Jaj az ilyen ember környezetének, hiszen ez rájuk is hatással lesz. Ezt gyorsan lehet kezelni. Egyszerűen új célokat és kihívásokat kell keresni, amin lehet dolgozni! Köztudott, hogy aki hajt egy cél irányába, annak még “megbetegedni sincs ideje”. A depresszió nem őszi betegség, hanem mentális probléma! Túl sok probléma. Az is reménytelenséget okoz, amikor annyi probléma van, hogy látszólag nincs kiút, az a személynek megtelik a hócipője, és nem tudja a problémáit megoldani. Emiatt keveset alszik, rohan, siet, fos kajákat eszik, és fokozódó kimerültsége miatt csak növekszik a megoldatlan problémák száma

Hétköznapi megoldások

Szerezz több tudást! Problémákat (mindegy, hogy az anyagi, családi, stb) megoldani tudással lehet. Ha érted, mi miért történik, mit hogyan kell megoldani, akkor a problémák fogyni fognak. A problémák megoldás a legjobb ellenszere a depressziónak! A folyamatos tanulás az élet egyik elengedhetetlen eszköze. Mozogj napi rendszerességgel! Mozgás, és nem sport. A test számára nem megfelelő fajtájú és terhelésű mozgásforma sokkal inkább csak elveszi az ember energiáját. Íme egy kis ajándék, ha energiát nyújtó mozgást szeretnél!
Fogyassz tápláló ételeket! - A megfelelő működéséhez tápanyagokra van szükség. Ezek a különböző élelmiszerek, vitaminok és ásványi anyagok, stb. Az autó sem megy üzemanyag nélkül!
Fogyassz elég folyadékot! Kritikusan fontos, hogy a szervezet számára elegendő folyadékot fogyassz! De nem kólát, energiaitalt, és kávét. Ezek csak elveszik az energiádat.
Aludj eleget! - Aki nem alszik jól és eleget az fáradt, morci, és sokkal lehangoltabb lesz. Ne maradj fent sokáig, és aludd ki magad!
Röviden ennyit a depresszióról. A megoldások között nem szerepel semmilyen “görcsoldó” gyógyszer vagy antidepresszánsok, sem terapeuta.

Szerezz energiát, oldd meg a problémáidat, és akkor jöhet a “téli-nyári-tavaszi” depresszió, téged nem fog izgatni!