MESTERSÉGES VS TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZEREK!

MESTERSÉGES VS TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZEREK!

Használsz édesítőszert? Mire jó az édesítő? Kíváncsi vagy az élettani hatására?

Az édesítőszereket azért használjuk, hogy az édes íz ingerét pótoljuk. A felhasználási területe főleg az élelmiszeriparban jelentős. Az édesítők megtalálhatók ma már üdítőkben, cukrászati termékekben, péktermékekben, fagylaltokban, csokoládékban, pudingokban, a kávékban, tejekben és még számtalan termékben. Ma már egyre több gyártó egészíti ki a termékpalettáját „cukormentes” változattal!

Miért ekkora nagy rá a kereslet?

Évről évre egyre több az elhízott emberek száma, ami nem csak egészségügyi kockázattal jár, hanem a 21. század ember ideáljától is távol áll. Az ma már bizonyított, hogy a finomított cukor túlzott fogyasztása káros hatással van a szervezetünkre. Az édesítőszerek pedig egy megoldást adnak a cukor és az édes íz helyettesítésére. Sokan ezért úgy gondolják, hogyha le akarnak fogyni és egészségesen akarnak élni, akkor a konyhából kitakarítják a cukrot, és édesítőszerekkel pótolják.

Az egészséges táplálkozás sokszor nem ugyanaz, mint a diéta.

Szerintem amikor egészségesen eszünk, élünk, akkor a testünk számára fontos és értékes tápanyagokat viszünk be a megfelelő mennyiségben. Ennek az a hatása, hogy energikusak vagyunk, egészségesek, és a mellékterméke az, hogy még csinosak is leszünk. Sokszor a diéta pedig azt takarja, hogy megvonunk tápanyagokat a testtől, még ha azok értékesek is számára, és esetleg olyan szerekkel tömjük, amelyek viszont mérgezik és leterhelik. Ennek enerváltság, előbb utóbb betegség, kóros soványság vagy éppen további hízás is lehet az eredménye.

Az édesítőszerek két nagy kategóriába sorolhatók: Mesterséges édesítőszerek: Ezek a vegyipar által előállított szintetikus vegyszerek lehetnek, mint az aszpartam, aceszulfát – kálium és a szukralóz. Ma Magyaroszágon a szukralóz terjedt el. Ennek az édesítőszernek az előállítása igen olcsó. Az élettani hatása viszont igen költséges, hiszen a betegségek gyógyítása, amiknek a kialakulásáért felelős - igen drága. Milyen egészségügyi kockázattal járnak a szukralóz és társai?

  • születési rendellenesség
  • rák kialakulása
  • fokozzák a meddőséget
  • puffadást okoznak. Ezek az édesítőszerek valójában olyan vegyszerek, amelyek mérgezik a testünket. Azok az élelmiszeripari termékek, amikbe belekerülnek - ugyanolyan mérgek lesznek. Hiába eszünk meg az egészég oltára felett áldozva egy édesítőszerrel készített fagylaltot vagy egy szukralózzal megbolondított péksüteményt, sajnos az ellenkezőjét érjük el vele annak, amiért megettük.

Természetes édesítőszerek: Ezek olyan anyagok, amiknek az eredete növényi vagy állati, azaz valamilyen élő szervezettől származik. Mint pl: Stevia, xilit, eritrit. Ezeknek az anyagoknak a begyűjtése, előállítása sokkal nehezebb és költségesebb, mint szintetikus társaiké. Így azokba a termékeknek, amikbe ezeket beépítik - növelik az árát. Viszont valójában sokkal olcsóbbak, mint gondolnánk, hiszen hozzájárulhatnak az egészségünk fenntartásához vagy éppen a megteremtéséhez.

Milyen egészségügyi előnyeik lehetnek?

  • csökkenthetik az LDL koleszterint
  • javítják az inzulin érzékenységet, és így csökkenthetik a 2-es típusú diabétesz kialakulását.
  • élesíthetik a memóriát, és csökkenthetik az agy oxidatív károsodásait
  • az alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően elősegítik a fogyást.

Azok az élelmiszerek, amikbe ezeket a természetes édesítő szereket teszik, az esetek nagy részében a minőséget is és az egészséget is borítékolják! Nálam és az ételeimben techinkai KO – val a természetes édesítő szerek nyertek. Rami konyhájában készült ételektől nemcsak fogyni lehet, hanem az egészségedet is javítják!

Puszi Rami