GLADIATOR ALAPOK #2: Te is kaktusz vagy? A folyadékpótlásról...

Hogyan száradsz ki, és szerzel krónikus betegségeket úgy, hogy észre sem veszed? Miért fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, és Te mennyit igyál naponta?

Az egészség nem bonyolult

Az egészséges élet fontos része a jól működő test.

Ezzel a témával kapcsolatban rengeteg féle-fajta nézőpont van, és legalább annyi állítás, mint ellentmondás. Az ember minél jobban beleássa magát, annál jobban megzavarodik. Én is átmentem ezen. Mindenkinek célja az, hogy energikus és egészséges legyen, nem igaz? Ahhoz,hogy ezt elérjük meg kell érteni a szervezetünket, annak részleti működését! A legbölcsebb, ha mindig az alapoknál kezdjük.

Ilyen például a folyadékfogyasztás témaköre.

Mennyire fontos a folyadékfogyasztás?

Korábbi írásomban szó volt arról, hogy az emberi szervezet több mint 60 %-a víz. Hamár ilyen sok van belőle az emberi testben, akkor ez önmagában remekül példázza, hogy a víz egy nélkülözhetetlen alkotóelem, ami nélkül nem tud túlélni az ember.

Gondolj csak bele: Egy embert kiraknak a sivatagba étlen-szomjan… Mi lesz az első gondolata? Hát, hogy:

gladiatorfood-dester-unsplash.jpeg

Miért? Jól tudja, hogy sehol sincs víz, ami a szomját fogja csillapítani. Az ember maximum 3 napig bírja folyadék nélkül. Étel nélkül akár hetekig is elvan.

Hallottál már a „Ki pusztul el hamarabb víz nélkül” versenyszámról? Az ember valamiért versenyt fut a kaktusszal, amikről köztudott, hogy kevés a vízigényük.

Örömmel felfedem századunk nagy titkát, és inkább kikiáltom a kaktuszt győztesnek, mielőtt belehal az emberiség ebbe a versenybe.

Szóval, neked sem szükséges tovább versenyezned és megvonnod magadtól a vizet, mert előbb-utóbb belehalsz! Fejezd be a vízmegvonást magadtól, és igyál bátran!

Mit okoz a dehidratáltság azaz a test kiszáradása?

  1. Csökken az energiád…
  2. Feszült és ideges leszel…
  3. Fájni kezd a fejed…
  4. Az izmaid fáradtak lesznek és elkezdenek görcsölni…
  5. Székrekedés…
  6. A méreganyagok nem tudnak kimosódni a szervezetből…
  7. Ízületi gyulladások
  8. És még sok más ;(

Az, akinél dehidratáltság lép fel, elkerülhetetlenül ezeket a kellemetlen, később elviselhetetlen érzéseket fogja érezni. Később krónikus, azaz hosszan elhúzódó betegségek alakulhatnak ki.

Gondolj csak bele, ha így érzed magad, milyen lesz az életed? Hogyan fogsz tudni pénzt keresni? Gondoskodni a családról? Milyen hatékonyan tudod megoldani a problémáidat?

Nézzük a matekot! Az emberi testnek bőséges folyadékbevitelre van szüksége nap mint nap. Szerencsére van elég ivóvíz ezen a bolygón, legalábbis Magyarországon biztosan. Neked annyi a dolgod, hogy ne feledkezz meg arról, hogy igyál!

Ellenkező esetben szép lassan kiszáradsz, és (bocsi, de) meghalsz. Jegyezd meg, a halál nem gyorsvonaton érkezik hozzád, hanem egy lassú szekéren, de elégtelen mennyiségű víz fogyasztásával jómagad az, aki segíti az előrehaladását, és kövezed a hozzád vezető utat.

Egy átlagos életet élő ember vízigénye a következő:

10 testsúly kilógrammonként : 3 dl víz fogyasztása a minimum. Ez alapján egy 70 kg–os embernek kell 2,1 liter víz / nap szükséges minimum.

Persze ettől csak több lehet, amit a munkája és az életvitele fog befolyásolni. Ezt pedig szintén csak személyre szabottan lehet finomra hangolni.

De ahhoz, hogy a szükséges minimumot megidd, nem kell más tenned, mint a testsúlyodat elosztani 10-zel, és megszorozni 3-mal.

A képlet: (Testsúly / 10) x 3 = Ennyi pohár (3 dl) vizet kell meginnod minimum. De ahogy mondtam, ha aktív, rohangálós, sportolós életet élsz, akkor nyugodtan megszorozhatod 1,5-el a végeredményt.

Persze közel sem mindegy, milyen folyadékot iszik az ember, ezért…

Hogy milyen folyadékot érdemes bevinni és mikor (!) arról a következő blog bejegyzésemben fogok nektek írni!

Maradj velünk, és szerezz használható tudást magadról és egy élhetőbb életről! Kövess minket Facebookon is!