Élet vagy halál kérdés a koleszterin?

Mi is a koleszterin? Milyen szerepe van a szervezetben? Egyáltalán hogyan kerül be az emberi testbe, és mi az ördögöt csinál pontosan? Nézzük!

Koleszterin hisztéria

Mi a koleszterin?

Életfontosságú sejtépítő anyag. Ezt nem én mondom! Egyszerűen felcsaptam egy orvosi szótárt, és pontosan ez állt benne. Azt viszont nem mondta,hogy a szervezetet megbetegítő, tönkretevő anyag lenne, vagy betegségek okozója lenne. Ez elég elgondolkodtató, tekintve a koleszterin hisztériát.

Sokszor hallom, hogy magas az emberek koleszterin szintje.

„Csökkentenem kell a koleszterin bevitelt, mert ha így folytatom tovább, akkor komoly problémáknak nézek elébe!” Azt tudtad, hogy a koleszterint a tested is előállítja?

Mivel:

 • A bőrben a napfény hatására előállítja a D-vitamint, ami többek között a csontozat megújulásáért felelős. Csontritkulás kihúzva.
 • A sejthártya felépítésében segít. Ugye az egész organizmus milliónyi sejtek sokasága, és ha ezek jól működnek, a test is jól fogja érezni magát.
 • Stressz hormonokat termel, ami segíti a szervezet stabilitását és ellenálló képességét. Persze nem ettől leszel ideges.
 • Növeli a nemi hormonok termelődését mind a férfiaknál, mind a nőknél.
 • Az agy 10%-át alkotja, így segíti a gyors agyműködést.
 • Epesavakat termel, melyek az emésztő enzimek indító kulcsai.

Szóval nem véletlenül termeli ezt az anyagot. A fenti funkciókat végigfutva látható, hogy ez valóban egy életfontosságú anyag.

Koleszterint viszont táplálék formájában is be lehet vinni.

A mai ebédem két szelet tarja volt, egy jó pár tepertő, disznó máj és kókuszzsírban pirított cukkini. Desszertnek elrágcsáltam egy kis mandulát. Ha a sok koleszterin bevitel káros lenne, akkor ezek után biztosan fel kellett volna dobnom a pacskert, mert ebben aztán volt bőven koleszterin.

A testemnek viszont kimondottan jó volt. Nem csak azért, mert finom volt és sokáig nem leszek éhes,hanem a koleszterin jó a szervezetnek.

Jóból is megárt a sok? Ok, szóval termeli a szervezet, és táplálék formájában is bevisszük.

Nem lesz ez sok egy picit?

Szerencsére az emberi test elég intelligens, hogy megfelelő egyensúlyt tartson fenn. Ha kívülről elegendő mennyiség érkezik valamilyen szükséges anyagból, akkor a test a saját termelését visszafogja. Amikor keveset viszel be, akkor pedig az organizmus gőzerővel dolgozik, hogy ő maga pótolja a hiányt. Így vagy úgy, de egyensúlyra törekszik. Nyilván sokkal kifizetődőbb, ha leginkább táplálkozás útján visszük be a szükséges anyagokat, ezzel is kímélve a szervezetet.

Ha nagyon túllősz a célon, akkor ott a máj, ami a vérből kiválasztja a koleszterint, és az epehólyagba vezeti el, ahol az epefolyadékban fog összegyűlni. Mivel erre a mennyiségre már nincs szüksége, így az epevezetéken keresztül a patkóbélbe fogja üríteni, majd a bélcsatornán keresztül a WC kagyló a végállomás.

Szóval nem kell túllihegni ezt az egész koleszterin-ügyet. Elő a szalonnát!

Ha nincs, az már gáz

Mit okoz a koleszterin hiánya:

 • Csontritkulás előfordulása növekszik
 • A sejtek hamarabb megbetegednek, megöregednek.
 • Az alacsony stresszhormon szint miatt sokkal sebezhetőbb az ember a vírusokkal szemben
 • Csökken a férfiak fogamzásképességét, csökkenti a hölgyek esélyét arra, hogy teherbe essenek, és sikerrel kihordják a magzatot.
 • Gátolja az agy működését és problémamegoldó képességét.
 • Nincs epesav, nincs emésztés

Ez alapján mindenki döntse el maga, hogy kell-e neki koleszterin vagy sem. Az egy külön téma, hogy mit érdemes fogyasztani, ha koleszterin-többletre vágyunk. Bár a magyar konyha szerencsére koleszterindús.

Mondjuk nem hiába az egyik kedvenc kajám a Gladiátor Hamburger. Csak úgy csorog belőle ez a fránya koleszterin… De megéheztem… Te nem?